Ohlsenmedispa

Scherp geprijsde injectables

Afspraak 's avonds en in het weekend mogelijk

Blog

De draadlift: wat is het?

Allereerst is het natuurlijk goed te weten wat het nu precies is.  Met de draadlift worden er draden in de huid aangebracht. Er zijn verschillende systemen op de markt: losse draden, draden met “weerhaakjes”, draden met “cones” waar het weefsel zich in vast kan zetten. Het doel ervan? Een liftend effect van de huid creëren zonder chirurgisch ingrijpen. Hangwangen, verslapte kaaklijnen.. het zou drastisch beter kunnen worden na een draadlift.  Dat zou betekenen dat je met een minimale ingreep een groots resultaat kunt bereiken, mits er geen sprake is van echt huidoverschot ( en de huid nog elastisch genoeg is). Geen operatie, geen narcose: na een uurtje sta je weer op straat. Menig arts die zich bezig houdt met cosmetische behandelingen heeft het al op de behandellijst staan en de workshops/ trainingen dienen zich aan. Mails van bestaande cliënten die over deze behandeling gehoord hebben komen bij mij binnen en er wordt gevraagd wanneer deze geboekt kan worden. De industrie heeft mij voorzien van informatie, uitleg gegeven over de systemen en andere praktische zaken. En dan komt de keuze… Doen of niet. Moet ik deze behandeling wel of niet opnemen in mijn aanbod?

De aller- allerbelangrijkste overweging die ik hierbij moet maken  is “hoe veilig is het”.  Mensen die komen voor medisch-cosmetische behandelingen zijn niet ziek. De behandelingen zijn niet strikt noodzakelijk en zijn een vrije keuze. Dat betekent dat – meer nog dan in de rest van de geneeskunde- je niet kunt en wilt accepteren dat er grote risico’s gelopen worden door een behandeling. Je kunt je voorstellen dat wanneer iemand op de intensive care ligt en er sprake is van leven of dood, dat je soms kiest voor een behandeling die minder prettige bijwerken heeft. Je neemt dat risico omdat het opweegt tegen de winst: het redden van een leven, of iemand beter maken. Maar om iemand te verfraaien moeten natuurlijk de kansen op vervelende complicaties bijna nihil zijn. Blauwe plekken, kleine kans op een plaatselijke huidinfectie die behandelbaar is…dat vinden de meeste mensen nog wel het overwegen waard en hebben het er graag voor over zelfs ( hoewel blauwe plekken soms toch voor grote problemen kunnen zorgen) Maar iedereen kent natuurlijk de verhalen van de “hobbels, bobbels en andere mislukkingen” die regelmatig op tv voorbij paraderen.

En die ken ik ook. De late complicaties die voortkomen uit een periode waar blijvende middelen werden ingespoten , met de kennis van toen vanuit waarschijnlijk complete integriteit van de arts. Ik neem aan dat de leveranciers  niet er op uit waren mensen te verminken en korte termijn winsten te boeken ( altijd slecht zakelijk gezien). Waarschijnlijk heeft men toen gedacht iets nieuws te kunnen bieden waar behoefte aan was: langdurige verbetering, niet steeds weer kosten en behandelingen, klaar in 1 keer. Helaas bleken er op lange termijn risico’s te zijn die toen niet waren voorzien.

In de ogen van veel mensen is dan de arts verantwoordelijk. “Hadden ze niet moeten doen, alleen bezig met geld verdienen”. Ik kan me dat niet voorstellen, dat dat de drijfveren zijn geweest. Los van wat vervelende voorbeelden van mensen uit de geschiedenis hebben de meeste van ons er geen plezier in mensen te verminken of in het ongeluk te storten. Als arts heb je toch meegekregen en geleerd het beste voor mensen te willen, ze beter te maken, bij te dragen aan hun welbevinden. Maar hoe beoordeel je nu die nieuwe producten en behandelingen die op de markt komen? Ja, je bent in staat kritische vragen te stellen, wetenschappelijke artikelen tot op een bepaald punt te beoordelen. In hoeverre is dat echter voldoende? Goed wetenschappelijk onderzoek over het effect op langetermijn ontbreekt

Dus natuurlijk doe ik dat ook met de draadlift: welk materiaal, hoe lang in het lichaam, hoe oplosbaar, hoe vaak al gebruikt, welke complicaties, nadelen, resultaten. Kan de industrie mij voorzien van data, welke collega’s gebruiken het en met welk resultaat. Op internet is nauwelijks een kritisch geluid te horen en ik word daar onrustig van. Hoezo geen infecties, allergieën? Is er geen sprake van overproductie collageen ter hoogte van de cones en geeft dat geen hobbels? Los van “te weinig resultaat voor het geld” en een negatieve ervaring uit 2010 van een vrouw die in Korea de behandeling heeft laten doen, zie ik alleen maar prachtige resultaten en mensen die stralen na een behandeling op internet. Ik wil echter placebo-controlled onderzoek, 10- jaars resultaten zien! Helaas..

Ondertussen staan de cliënten te wachten of ik het wel of niet ga aanbieden. Het lijkt me heerlijk een technisch nieuwe behandeling uit te voeren, zeker als die ook het resultaat biedt wat ik steeds voorgespiegeld krijg. Ik heb me opgegeven voor de workshops. Ik heb de behandeling alvast op mijn website gezet. Ik ga verder met informatie verzamelen zodat ik een weloverwogen besluit kan nemen. Moet ik 5 jaar wachten totdat collega’s die meer risico’s nemen met lange termijn resultaten komen? Moet ik niet meegaan in deze hype en conservatief zijn? Of vertrouwen op de informatie die nu voorhanden is? Ik ben er nog niet uit. Ik hoop door het volgen van de workshops dichter bij het antwoord te komen. Wordt vervolgd!